آشنایی با روش های ورود در قفل های دیجیتال
حالتهای دسترسی به روشهای مختلفی گفته میشود که طراحان و مهندسان شاغل در حوزه تولید انواع قفلهای دیجیتال برای ساخت این محصولات در نظر میگیرند تا کاربر بتواند با استفاده از آنها قفل را باز کرده و وارد ساختمان شود. بر اساس این تعریف ساده میتوان گفت که هر حالت دسترسی، به یک عمل منحصربهفرد برای فعال کردن قفل درب نیاز دارد.
حالتهای دسترسی به روشهای مختلفی گفته میشود که طراحان و مهندسان شاغل در حوزه تولید انواع قفلهای دیجیتال برای ساخت این محصولات در نظر میگیرند تا کاربر بتواند با استفاده از آنها قفل را باز کرده و وارد ساختمان شود.
یک قفل دیجیتال میتواند از یک یا چند روش دیجیتال دسترسی برخوردار باشد و به کمک آنها به کاربر اجازه دهد که درب را باز کرده و وارد ساختمان شود. اکثر قفلهای دیجیتال مدرن و با کیفیتی که در حال حاضر به بازار عرضه میشوند مجهز به ویژگیهای امنیتی هوشمندی هستند که در طراحی آنها از ترکیبی از حالتهای دسترسی مختلف استفاده شده است.
روشهای دسترسی ترکیبی امنیت زیادی دارند و باعث میشوند که ورود به ساختمان برای افراد ناشناس یا مجرمان سخت و دشوار شود. در ادامه با توضیح انواع روشهای دسترسی که در حال حاضر برای طراحی قفلهای دیجیتال کارایی دارند شما را بیشتر با این محصولات دیجیتال آشنا میکنیم.
آشنایی با روش های ورود در قفل های دیجیتال
به طور کلی چند روش اساسی وجود دارد که قفلهای دیجیتال جدید بر اساس آنها طراحی میشوند. این روشهای دسترسی عبارتند از:
شمارهگیری رمز عبور روی صفحه کلید
حالت دسترسی مبتنی بر صفحه کلید یا رمز عبور، ابتداییترین روش موجود برای طراحی قفلهای الکترونیکی (دیجیتال | هوشمند) است. این حالت دسترسی بعد از شمارهگیری ترکیبی از ارقام روی صفحه کلید عددی موجود بر روی بدنه قفل، به شما اجازه میدهد که درب را باز کنید. در حال حاضر طیف وسیعی از قفلهای دیجیتال در بازار وجود دارد که به شما این امکان می دهند تا ۱۰۰ رمز عبور با مجوزهای دسترسی مختلف را برای ۱۰۰ کاربر روی دستگاه تعریف کنید. این قابلیت بدان معنی است که می توانید رمزهای عبور منحصربهفرد برای افراد مختلف مانند اعضای خانواده، دوستان و کارمندان ایجاد کنید.
با تجهیز دربهای اصلی ساختمان به این مدل قفل دیجیتال دیگر باید با دسته کلیدهای خود خداحافظی کنید و به جای آن پین کد اختصاصی را به حافظه بسپارید. برخی از محصولات، مجهز به فناوری گذرواژه هوشمند هستند که امنیت بیشتری دارد. این فناوری به شما این امکان را میدهد تا رمز عبور عددی خود را بین اعداد تصادفی مخفی کنید تا تشخیص شانسی آن مشکل باشد و پین کدتان سهوا برای شخصی که هنگام شمارهگیری در کنار شما ایستاده است فاش نشود.
روش RFID
در حالت دسترسی RFID یا همان روش شناسایی از طریق فرکانس رادیویی شما باید هنگام ورود به داخل ساختمان یک کارت RFID که به عنوان کلید برای سیستم تعریف شده است را جلوی قفل نگه دارید. سنسورهای قفل، کد منحصربهفرد تعبیه شده روی کارت را با استفاده از فناوری فرکانس رادیویی تشخیص داده و در صورت صحت آن کد، درب را باز میکنند.
قفلهای دیجیتال مجهز شده با روش ورود RFID برای ساختمانهای اداری که تردد در آنها زیاد است کارایی بالایی دارد. بزرگترین مزیت استفاده از این مدل قفلها این است که لازم نیست هر بار که قصد دارید وارد خانه یا محل کار خود شوید در جیب یا کیفتان دنبال کلید بگردید. بلکه میتوانید به راحتی با یک کارت RFID که از نظر ظاهری شبیه کارت بانکی یا کارت شناساییتان است و آن را در کیف پول خود گذاشتهاید درب را باز کنید.یکی از محبوب ترین قفل هایی که به روش RFID کار میکند، می توان به قفل کارتی هتلی اشاره کرد که امروزه در بیشتر هتل ها به کار می رود
اکثر اسکنرهایی که روی این مدل از قفلها کار گذاشته میشوند به حدی قدرتمند هستند که قادر به تشخیص کد روی کارت از داخل کیف نیز میباشند. تقریبا همه قفلهای دیجیتالی که بر اساس این شیوه دسترسی تولید میشوند مجهز به یک نوع فناوری غیرتماسی نوآورانه هستند که از طریق آن میتوانید بدون تماس مستقیم کارت با اسکنر و فقط با قرار دادن کارت در مجاورتی با فاصله معین از دستگاه درب را باز کنید.
اسکن اثر انگشت
اسکن اثر انگشت یک حالت دسترسی بسیار امن و راحت است؛ زیرا تنها کاری که کاربر برای فعال کردن این روش نیاز دارد این است که هنگام انجام تنظیمات اولیه قفل، اثر انگشت خود را در حافظه دستگاه ثبت کند. سپس هر زمان که میخواهد وارد ساختمان شود فقط کافیست که انگشت خود را روی اسکنر قفل اثرانگشتی درب بگذارد. این قفلها بدون استفاده از کلید یا کد باز شده و دردسر حمل کلید و به خاطر سپردن رمز ندارند.
اکثر قفلهای دیجیتال جدید قابلیت دسترسی از طریق اسکن اثر انگشت را دارند؛ اما قدرت و ویژگیهای اسکنری که روی آنها نصب میشود با یکدیگر متفاوت است. به عنوان مثال برخی از اسکنرها فقط در صورتی قادر به تشخیص الگوی روی پوست هستند که دست کاملا خشک باشد؛ اما برخی از محصولات به اسکنرهای جدید مجهز هستند که قابلیت اسکن انگشت را چه خشک، چه چرب و چه مرطوب باشد را دارند.
تشخیص چهره
روش تشخیص چهره پیشرفتهترین و ایمنترین روش دسترسی است که در برخی از قفلهای دیجیتالی از آن استفاده میشود. برای باز کردن این قفلها فقط کافیست که صورت خود را جلوی سنسور دوربین نگه دارید تا دستگاه چهره شما را اسکن کرده و اجازه ورود را صادر کند. به این ترتیب شخص میتواند بدون هیچ زحمتی وارد ساختمان شود؛ زیرا برای باز کردن درب نیازی به کلید، کارت یا اسکن اثر انگشت ندارد.
قفلهای جدید مجهز به فناوری تشخیص چهره بسیار دقیقی هستند که میتوانند روند اسکن چهره را با تعیین بیش از ۱۷۰ نقطه روی صورت افراد انجام دهند. این روش اسکن تضمین میکند که فقط چهرههای از قبل ثبت شده روی سیستم قفل به داخل ساختمان دسترسی دارند.
دسترسی از راه دور
اگر به دنبال قفلی هستید که باز و بسته کردن آن ساده و راحت باشد؛ محصولات مجهز به شیوه اشتراکگذاری دسترسی از راه دور میتوانند پاسخگوی این نیاز شما باشند. با استفاده از این قابلیت میتوانید حتی از راه دور به عملکردهای مختلف قفل دسترسی داشته باشید. با استفاده از این تکنولوژی قفل دیجیتالی نصب شده روی درب باید از طریق شبکه وایفای به تلفن همراه شما وصل شود. بعد از برقراری این ارتباط میتوانید به راحتی قفل درب را با استفاده از یک اپلیکیشن اختصاصی از هر مکانی که هستید باز کنید یا کدهای دسترسی موقت برای آن تعریف کنید که در صورت پشت درب ماندن کسی بتوانید کدها را برایش ارسال کنید تا موقتا تا زمان رسیدن شما به منزل وارد ساختمان شود.
بلوتوث
برخی از قفلهای دیجیتال از طریق فناوری بلوتوث نیز فعال میشوند. با استفاده از این شیوه دسترسی میتوانید قفل درب را از طریق بلوتوث باز کنید. هنگامی که بلوتوث تلفن همراهی که مشخصات آن در سیستم مرکزی قفل ثبت شده است را روشن میکنید؛ باید سیگنال یا کدی را از طریق گوشی به قفل ارسال کنید. بعد از آن قفل سیگنال را دریافت کرده و با احراز هویت شما درب را باز میکند. همچنین میتوانید این کد را با دوستان و دیگر اعضای خانواده خود به اشتراک بگذارید. این ویژگی قابلیت اطمینان و امنیت بالایی دارد.
کلید مکانیکی
شاید تعجب کنید اگر بدانید که برخی از قفلهای دیجیتال مجهز به کلید فلزی نیز بوده و با این روش سنتی نیز قابلیت باز و بسته شدن دارند. اما از این کلید مکانیکی معمولا فقط در شرایط اضطراری مانند زمانی که باتری دستگاه تخلیه شده است استفاده میشود.
امیدواریم با مطالعه این مقاله با انواع قفلهای دیجیتالی موجود در بازار و روشهای دسترسی که در اختیار شما قرار میدهند آشنا شده باشید. این اطلاعات به شما کمک میکند که هنگام انتخاب قفل به سراغ محصولی بروید که مکانیزم عملکرد بیشتر با نیازهای شما تناسب دارد.