انواع قفل دیجیتال و کاربردهای آن
قفل دیجیتالی یک راهحل عالی، کم هزینه و ساده برای ساختمانهایی است که به هر دلیلی مانند تردد بیش از حد نیازمند امنیت بیشتر هستند. این قفلها برای باز و بسته شدن نیاز به کلید ندارد و با استفاده از مکانیزمهای مختلف و جدیدی که مبتنی بر فناوریهای روز هستند طراحی و تولید میشوند.
قفلهای دیجیتال و مزایای و معایب این محصولات
قفلهای دیجیتالی، قفلهای منحصربهفرد، بدون نیاز به استفاده از کلید و قابل تنظیم هستند که میتوانید برای ایمنسازی دربهای اصلی ساختمان، از درب پارکینگ گرفته تا درب اصلی واحد از آنها استفاده کنید. در حال حاضر انواع مختلفی از قفل دیجیتال در بازار وجود دارد که هر کدام کاربردهای خاص خود را دارند. با مطالعه این مقاله میتوانید با تفاوتهای اصلی بین این محصولات آشنا شده و بر اساس اطلاعات خود مشخص کنید کدام یک از آنها برای شما بهترین گزینه است.
هر قفل دیجیتالی، مانند قفلهای مکانیکی معمولی دارای مزایا و معایب خاص خود است. در حالی که برخی از این مزایا و معایب ممکن است برای مدلهای خاص منحصربهفرد باشد؛ اما نقاط قوت و ضعف بسیاری وجود دارد که میتوان آنها را به طور گسترده به انواع قفلهای دیجیتالی نسبت داد. به عنوان مثال برخی از مزایای این مدل از قفلها عبارتند از:
- امکان تغییر رمز ورود برای افزایش امنیت
- عدم نیاز به استفاده از کلید فلزی و خطرات مربوط به آن مانند شکستن کلید یا گم شدن آن
- مجهز شده با ویژگیهای جدید مانند قابلیت قفل خودکار
- عدم نیاز به حمل کلید
- کاربری راحتتر
موارد زیر نیز مهمترین معایب قفلهای دیجیتالی محسوب میشوند:
- نیاز به استفاده از باتری یا برق
- عدم مقاومت برخی از این قفلها در برابر تماس طولانیمدت و مستقیم با رطوبت و آب و هوای شرجی
- قیمت بیشتر نسبت به قفلهای مکانیکی
انواع قفل دیجیتالی درب
قفلهای دیجیتال بسته به اینکه با چه مکانیزمی باز و بسته میشوند؛ چگونه کار میکنند و چه امکانات و ویژگیهایی دارند به چند دسته مختلف تقسیم میشوند.
قفلهای مجهز به صفحه کلید یا قفلهای ترکیبی
یکی از مدلهای پرطرفدار قفل دیجیتال محصولاتی هستند که مجهز به صفحه کلید بوده و به دلیل استفاده از چند مکانیزم در طراحی و تولید آن به قفل ترکیبی نیز شهرت دارند. برای باز کردن این مدل از قفلها به پین کد اختصاصی نیاز دارید. نصب و نگهداری قفلهای صفحه کلیدی بسیار آسان است و میتوانید کدهای اختصاصی برای کاربران مختلف در آن تعریف کنید. همچنین میتوانید پین را هر زمانی که دلتان خواست تغییر دهید و سطح دسترسی کاربران به محیط داخلی ساختمان را مدیریت کنید.
برخی از مدلها دارای مکانیسمهای حفاظتی بیشتری نیز هستند که پس از سه بار وارد کردن کد نادرست خاموش میشوند. اکثر مدلهای جدید این قفل دارای صفحه نمایش لمسی بوده و برخی نیز با صفحه کلید مکانیکی تولید میشوند. قفلهای دیجیتالی رمزی که با مکانیسم دیگری نیز قابل باز و بسته شدن هستند؛ به قفلهای ترکیبی شهرت دارند.
قفل هوشمند بدون کلید یا قفل بیسیم
قفلهای هوشمند بدون کلید و بیسیم نیز گزینههای محبوبی در بین قفلهای دیجیتالی هستند. آنها به شما این امکان را میدهند که از طریق اتصال به Wi-Fi ساختمان، به قفل درب اصلی متصل شوید و بتوانید آن را از هر کجای دنیا که هستید از طریق یک اپلیکیشن اختصاصی از راه دور کنترل کنید.
معمولا قفلهای بیسیمی که به عنوان بخشی از یک سیستم یکپارچه برای هوشمندسازی ساختمان به مشتریان عرضه میشوند ممکن است اپلیکیشن اختصاصی نداشته باشند و با استفاده از نرمافزار هاب مرکزی سیستم کار کنند. بسیاری از قفلهای هوشمند قابلیت اتصال به بلوتوث را دارند و از این طریق میتوانند به صورت خودکار قفل را پس از رسیدن کاربر به یک فاصله مشخص از درب اصلی باز کنند. در این مدل از قفلها گوشی همراهتان مانند کلید عمل میکند. این کلید الکترونیکی یا از طریق بلوتوث و یا از طریق اتصال به اینترنت قابلیت باز کردن درب از راه دور را دارد.
قفل کارتی
قفلهای کارتی راهی عالی برای باز کردن قفلهای هوشمندی هستند که به طریق اتصال به بلوتوث یا شناسایی فرکانس رادیویی (RFID) کار میکنند. برای باز کردن این مدل از قفلها کافیست که تگ یا کارتی که به عنوان کلید همراه با محصول به شما تحویل داده میشود را با فاصلهای معین روی سنسور قفل نگه دارید. این کارتها را میتوان طوری تنظیم کرد که قابلیت باز کردن تمام قفلهای دیجیتالی موجود در یک ساختمان را داشته باشد.
قفل بیومتریک
قفلهای بیومتریک یکی از گزینههای محبوب و جدید در بین مدلهای مختلف قفل الکترونیکی به حساب میآیند. با نصب این قفلها روی درب ورودی اصلی، میتوانید با اسکن اثر انگشت یا اسکن چشم و صورت قفل درب را باز کنید. این مدل قفل دیجیتال یک محصول بسیار امن است؛ زیرا اثر انگشت هر فردی نسبت به الگوی روی پوست افراد دیگر متفاوت بوده و جعل آن کار بسیار دشواری است.
همچنین این محصولات قفلهای بسیار مناسبی برای افرادی هستند که تمایلی ندارند با خود کلید فلزی یا کارت حمل کنند و حافظه خوبی هم برای به خاطر سپردن رمز ورود ندارند. کلید این مدل از قفلها اثر انگشتتان است که همیشه همراهتان بوده و محال است آن را جایی جا بگذارید.
قفلهای بیومتریک مدرن با اسکن اثر انگشت و تبدیل آن به یک الگوی عددی کار احراز هویت کاربران را آغاز میکنند. بعد از اینکه این الگوی عددی با اثر انگشتهای ثبت شده از قبل در سیستم مطابقت داده شده و کاربر احراز هویت شد؛ سیستم مرکزی دستگاه به زبانه قفل فرمان باز شدن میدهد.
از آنجایی که قفلهای بیومتریک بسیار به شیوه اتصال اسکنر به سیستم مرکزی وابسته هستند؛ اگر قصد خرید این مدل قفل را دارید حتما به دنبال مردی باشید که مکانیزم پشتیبان دارد و به صفحه کلید یا کلید مکانیکی مجهز است. با این قابلیت حتی اگر به هر دلیلی ارتباط بین اسکنر و زبانه قفل قطع شود میتوانید با استفاده از مکانیزمهای دیگر دستگاه، اقدام به باز کردن آن کنید.
بسیاری از مدلها دارای محدودیت ثبت کمتر از ۱۰۰ اثر انگشت در حافظه داخلی دستگاه هستند. در واقع این مدل از قفلها میتوانند حداکثر اثر انگشت ۱۰۰ نفر را در حافظه ذخیره کنند. بنابراین اگر برای یک ساختمان عمومی که تعداد ترددهای روزانه و دائمی در آن زیاد است قصد خرید قفل دارید باید حتما به میزان حافظه دستگاه توجه کنید.
قفلهای بدون کلید چقدر ایمن هستند؟
ماهیت فناوری به کار رفته در تولید اکثر قفلهای الکترونیکی و دیجیتال به نسبت تکنولوژی ساخت قفلهای مکانیکی ایمنتر است و کارایی راحتتری نیز دارد.
اگر باتری قفل به یک باره تمام شود باید چه کار کنیم؟
ما به عنوان متخصص همواره خرید قفلی را توصیه میکنیم که دارای سیستم هشدار کم شدن انرژی باتری است. با این حال اگر متوجه هشدار نشوید و باتری تمام شود؛ باید دفترچه راهنما دستگاه را مرور کنید تا ببینید چگونه میتوانید قفل را باز کنید.
آیا با قطع برق قفلهای دیجیتال از کار میافتند؟
خیر، قفلهای الکترونیکی حتی بعد از قطع برق نیز به کار خود ادامه میدهند زیرا اکثر این محصولات انرژی مورد نیاز خود را از طریق باتری تامین میکنند. با این حال اگر زیاد نگران تمام شدن باتری هستید؛ به سراغ خرید قفلی بروید که مجهز به روش پشتیبان آنالوگ مانند کلید فلزی باشد تا در صورت تمام شدن انرژی، راه دیگری برای ورود به ساختمان داشته باشید.