امروزه تقریباً همه سازمان ها و شرکت ها از شیوه های امنیتی مختلفی برای ورود و خروج افراد استفاده می کنند و قفل های قدیمی توسط قفل های دیجیتال جایگزین شده اند
امروزه تقریباً همه سازمان ها و شرکت ها از شیوه های امنیتی مختلفی برای ورود و خروج افراد استفاده می کنند و قفل های قدیمی توسط قفل های دیجیتال جایگزین شده اند. حتی افراد عادی نیز برای امنیت بیشتر منازل خود از قفل دیجیتال استفاده می کنند.
این قفل ها می توانند با استفاده از کارت، اثر انگشت یا رمز باز و بسته شوند. این قفل ها دارای امنیت بسیار بالایی هستند و کاربردهای مختلفی در مکان های متعدد دارند.به صورت کلی بعد از آنکه قفل های دیجیتالی و هوشمند بر روی درب ورودی نصب می شوند و با استفاده از برنامه هایی که به آن داده می شود می تواند هویت افراد را تشخیص بدهد. این قفل ها معمولاً با استفاده از اثر انگشت، تشخیص چهره، قفل مچ بند، تگ و کارت rfid، قفل آنلاین و … درب را باز می کنند. این نوع از قفل ها حتی در وسایلی همچون گاو صندوق نیز به کار گرفته شده و امنیت آن را چندین برابر افزایش می دهند.
قفل دیجیتالی چیست؟
قفل های دیجیتالی یا قفل های الکترونیکی در حقیقت یک سیستم قفل کننده و امنیتی هستند که برای باز و بسته شدن از جریان الکتریکی استفاده می کنند. این قفل ها دارای انواع مختلفی هستند و اثرات جریان الکتریکی در هر کدام از آنها متفاوت است. جریان الکتریکی متصل شده به قفل هوشمند برای ایجاد نیروی الکترومغناطیس یا ایجاد موتور محرک در قفل استفاده می شود. این قفل ها قابلیت اتصال به سیستم کنترل دسترسی و کنترل تردد را دارند. از مهم ترین ویژگی های این قفل ها می توان به داشتن کلید کنترل، امکان تغییر کلید بدون تغییر در قفل، ثبت زمان و نحوه رویدادها، اعلان هشدار در هنگام خطر، سرعت عمل بالا و … اشاره کرد.
انواع قفل های دیجیتالی
قفل های هوشمند و دیجیتالی بر اساس نوع تکنولوژی به کار رفته در آنها به انواع مختلفی تقسیم می شوند که شامل انواع قفل هوشمند از لحاظ تامین نیروی برق، انواع قفل هوشمند به لحاظ نوع دسترسی و انواع قفل دیجیتال به لحاظ نوع دستگیره هستند. هر کدام از این قفل ها خود به چند نوع دیگر تقسیم می شوند. به عنوان مثال انواع قفل ها از لحاظ تامین نیروی برق می توانند به قفل های آنلاین و قفل های آفلاین تقسیم شوند که هر کدام ویژگی ها و قابلیت های منحصر به فردی دارند.
انواع قفل هوشمند به لحاظ نوع دسترسی نیز به قفل های رمز و کارت و اثر انگشت، قفل رمز و کارت، قفل رمز و اثر انگشت و قفل رمز و مگنت تقسیم می شوند. انواع قفل دیجیتال به لحاظ نوع دستگیره نیز به چند دسته مختلف شامل pull and push، با دستگیره، بدون دستگیره و قفل های مخصوص شیشه سکوریت تقسیم می شوند. هر کدام از این قفل ها کاربردها و قابلیت های منحصر به فردی دارند و می توانند در مکان های مختلف استفاده شوند. قفل لمسی که به کمک اثر انگشت کار می کند از جمله قفل هایی است که در مکان هایی مانند بانک و مکان های امنیتی استفاده می شود.
کاربردهای مختلف قفل دیجیتال
همانطور که گفته شد امروزه انواع قفل های دیجیتال در دسترس مردم قرار دارند که می توانند برای تامین امنیت مکان های مختلف از آنها استفاده کنند. تقریباً اکثر منازلی که به تازگی ساخته و تاسیس می شوند از قفل دیجیتال درب استفاده می کنند تا افراد بتوانند با خیالی آسوده اشیا ارزشمند خودشان را در منزل نگهداری کنند. به صورت کلی می توان گفت قفل های دیجیتالی و هوشمند از نظر کاربرد به دسته های متعددی تقسیم می شوند که شامل موارد زیر می باشند:
دستگیره دیجیتال
از دیگر کاربردهای قفل دیجیتال استفاده از آن در منازل مسکونی و مجتمع های تفریحی و …، شرکت ها و … به صورت دستگیره دیجیتالی است. دستگیره ها معمولا امنیت بسیار بالایی دارند و امنیت کامل را برای افراد تامین می کنند.
قفل های دیجیتال کارتی
قفل های کارتی از رایج ترین قفل های دیجیتالی هستند که معمولا در مکان هایی با تردد بالا همچون هتل ها مورد استفاده قرار می گیرند. با توجه به آنکه می توان به این نوع قفل ها برنامه های مشخصی داد می توان توسط کارت آن را مدیریت کرد. این قفل ها باعث سهولت در رفت و آمدها می شوند و امکان مدیریت مهمانان خصوصا در هتل های بزرگ را برای خدمه راحت تر می کند.
قفل های دیجیتال کمد
یکی دیگر از کاربردهای مختلف قفل های دیجیتالی استفاده در کمدها می باشد. این قفل ها معمولا در مکان هایی که از تعداد کمدهای بسیار زیاد برخوردار است مورد استفاده قرار می گیرد. قفل کمد در دو شیوه آنلاین و آفلاین و معمولا در استخرها و باشگاه ها استفاده می شود و امنیت کامل لوازم افراد را تامین می کنند.
نحوه نصب قفل دیجیتال
برای نصب قفل های دیجیتالی لازم است که ابتدا ابزار و تجهیزات مورد نظر تهیه شود و با مطالعه مقاله آموزش نصب قفل دیجیتال اقدام به انجام آن کرد. ابتدا باید ضخامت درب اندازه گیری شده و سپس قسمت هایی از درب که قرار است قفل بر روی آن قرار گیرد مشخص شود. سپس با استفاده از مته یا دریل باید سوراخ های مورد نیاز برای نصب قفل دیجیتال بر روی درب ایجاد شود. بعد از انجام این کارها قفل بر روی درب و قسمت نگهدارنده نیز بر روی آن نصب می شود. بعد از این مرحله بخش خارجی قفل به منبع جریان وصل می شود و سپس توسط پیچ ها تثبیت می شود. در مرحله آخر زبانه قفل نصب می شود. این زبانه هیچ ارتباطی با زبانه اصلی درب ندارد و مانند یک سیستم تشخیص هویت عمل می کند.
جمع بندی نهایی
برخلاف گذشته امروزه انواع قفل های هوشمند و دیجیتالی مانند قفل بازشو خودکار، قفل های قفل شونده اتوماتیک، قفل های بایومتریک، قفل های الکترومغناطیسی، قفل کارتی، قفل کمد و … در مکان های مختلف نصب می شوند و امنیت را تامین می کنند. این قفل ها کاربردهای متعددی دارند و معمولا در منازل، شرکت ها، استخرها، باشگاه ها، بانک ها و ارگان های مختلف به کار برده می شوند.